A magyarok nagy része naponta issza, pedig rákot okozhat!Gyakorlatilag mindenki tisztában van vele, hogy az egészséges étkezésnek mennyi előnye van a szervezetünk megfelelő működése és a betegségek megelőzése szempontjából, mégis kevesen élnek az irányelvek szerint. Persze, vannak olyanok, akik tudatosan táplálkoznak, ám a többség továbbra is csak akkor kap észbe, amikor már megtörtént a baj.

Szív-és érrendszeri, emésztési és súlyproblémák, hogy csak néhányról ejtsünk szót, mind az étkezési szokások befolyása alatt állnak. Kétség sem fér hozzá, hogy rengeteg “veszélytelen” élelmiszer járul hozzá rákos megbetegedések kialakulásához is. Hogy mi is szerepel ebben a listában?


1 – Üdítőitalok


Ízletes, színes, pezsgő vagy szénsavmentes italok, azonnal felszívódó cukortartalommal. Ha nincs is benne cukor, van benne tartósítószer, színező anyag, aromák. Az emberek többsége nem is tudja, hogy az egyik legártalmasabb élelmiszerféleségekről van szó, amelyből sokan nap, mint nap isznak, akár több üveggel/dobozzal is.


2 – Mikrós popcorn


Egy kényelmes, mikrózható zacskóban pár perc alatt készen is van az illatozó pattogatott kukorica. A csomagolás azonban olyan vegyületet tartalmaz, amely nem csak meddőséghez, de máj-, here és hasnyálmirigy rákhoz is vezethet.


3 – GMO


A genetikailag módosított növények termesztése során a gazdálkodók számos vegyszert alkalmaznak, amelyek gyors tumor növekedést válthatnak ki. Éppen ezért érdemes utánajárni, hol lehet kapni minősített, GMO-mentes terményeket.


4 – Hidrogénezett olajok


A transz zsírok lehetővé teszik, hogy a feldolgozott termékek, különösen a félkész és késztermékek tovább eltarthatóak legyenek. Azonban van egy másik tulajdonságuk is: megváltoztatják a sejtek membránjának szerkezetét, flexibilitását, amely rákhoz is vezethet.


5 – Finomított élelmiszerek


A cukor és egyéb édesítőszerek – mint a fruktóz is – rendszeres és túlzott mértékű fogyasztása hozzájárul a rák kialakulás kockázatának növeléséhez. Rengeteg termékben van cukor, amit a legtöbb helyen már glükóz-fruktóz szirupként tüntetnek fel.


6 – Magas kalóriatartalmú élelmiszerek


A napi szintű túlzott kalóriabevitel sem biztonságos és nem csupán az elhízás miatt, hanem annak következményei révén. Kevesen tartják számon, hogy az elhízás az egyik legfőbb kockázati tényezője a vastagbél-, mell-, vese-, nyelőcső-, epehólyag- és méhnyálkahártya daganatnak.


7 – Rovarirtóval kezelt zöldségek és gyümölcsök


A zöldségek és gyümölcsök sok vitamint, ásványi anyagot, rostot, vizet, antioxidánst és egyéb növényi hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek fontosak az egészségünk megőrzése, többek között a rákmegelőzés szempontjából is. Mindig figyelj oda, hogy jó forrásból származó terményeket szerezz be.

0 Megjegyzések